Laktoseintoleranse innebærer at fordøyelsessystemet ikke klarer å bryte ned melkesukkeret (laktose). I stedet for å bli brutt ned og absorbert (sugd opp), blir laktosen værende i tarmen og gir symptomer på laktoseintoleranse. Laktosen kan for eksempel brytes ned av bakterier i tarmen og gi syre og gass som fører til ubehag. De fleste med laktoseintoleranse tolererer ofte små mengder laktose.

Symptomer på laktoseintoleranse oppstår i mage-tarmkanalen, slik som luft i magen, diaré, oppblåsthet, magesmerter/kramper, rumling i magen og kvalme. Disse symptomene kan også være et tegn på melkeallergi.

Da melkeallergi ofte involverer immunsystemet, vil imidlertid barn som har melkeallergi også ha andre symptomer på allergi som for eksempel kløende utslett, hvesende pust, hoste eller rennende nese. Da laktoseintoleranse ikke aktiverer immunsystemet, vil barn med laktoseintoleranse ikke ha symptomer fra hud og luftveier.

Laktoseintoleranse kan oppstå forbigående, for eksempel etter man har hatt et magevirus. I slike tilfeller vil laktoseintoleransen vanligvis forsvinne i løpet av kort tid. Laktoseintoleranse kan også vare livet ut, for eksempel hvis barnet er født med primær laktoseintoleranse eller utvikler dette når det blir eldre. Symptomer på primær laktoseintoleranse er ikke vanlig før i 2-3 årsalderen.

Rådfør deg med lege hvis du mistenker at barnet ditt har laktoseintoleranse.

Referanser:

1. Heyman MB. Pediatrics 2006;118:1279-1286.