Jeg har en sønn på 10uker som bruker Nutramigen pga følsom mage og kumelkproteinintolleranse. Hvordan skal avføring se ut med Nutramigen?

Hei,   Avføringen hos små barn kan variere mye. Hvis det virker som om han fortsatt har mye... Les mer

Hei Jeg har en sønn på 10uker som bruker nutramigen pga følsom mage og kumelkproteinintolleranse. Spørsmålet mitt er, hvordan skal avføring se ut med nutramigen? Hos han varierer det fra bløt konsistens med brun farge til noen ganger slimete med fast konsistens med fargene gul/grønn og mørk brun i "klumper" i bæsjen. Han gråter ennå mye pga vondt i magen. Er dette normalt?

Hei,

 

Avføringen hos små barn kan variere mye. Hvis det virker som om han fortsatt har mye magevondt kan det hende han reagerer på Nutramigen og må over på Nutramigen AA som er enda mer oppdelt. Hvis du ammer han noe og ikke selv står på melkefri kost kan dette påvirke han. Hvis han nettopp har startet på Nutramigen ville jeg gitt det et par uker til før du ber om resept på Nutramigen AA fra legen din. Har han stått på det i 2-3 uker kan man godt forsøke AA versjonen nå.

 

Mvh
Rut Anne Thomassen

Anbefales ikke plantemelk til barn under tre år fordi det er skadelig? Hva med Havremelk sammen med kalisumtilskudd som erstatning for melk?

Hei, Den beste måten å erstatte næringen fra melk og melkeprodukter til barn under 3 år er å... Les mer

Hei. Vi mistenker at vår sønn på 1,5 år er intolerant/allergisk for melk. Han har hatt mye løs mage, spesielt etter å ha fått i seg mye melk. Vi har nå forsøkt en melkefri kost en periode med veldig bra resultat. Men nå er vi litt usikre på hvordan man skal erstatte næringen fra melk på best mulig måte. Har forstått det slik at man ikke anbefaler plantemelk til barn under tre år. Men er dette fordi det er skadelig? Eller bare at de ikke inneholder de rette næringsstoffene? Ikke nok kalsium f.eks? Leste noe om tungmetaller i rismelk etc. Et kosthold med Havremelk som erstatning for melk, kombinert med kalsiumtilskudd, vil det være tilstrekkelig? Og anbefalt? Veiledning mottas med takk:) Far.Til.HE

Hei,
Den beste måten å erstatte næringen fra melk og melkeprodukter til barn under 3 år er å benytte seg av en høyhydrolysert morsmelkerstatning (som f.eks Nutramigen). Disse er spesielle på smak og jo eldre barnet er jo vanskeligere kan det være å få barnet til å akseptere drikken. Det betyr dog ikke at det er umulig. Hydrolysater får man på blå resept hvis man oppsøker spesialist.

 

Hvis dere ikke klarer å tilvenne barnet et hydrolysat kan dere selvsagt forsøke med plantemelk. Anbefaler da enten beriket soya eller havremelk. Plantemelken bør ha kalsium og b-vitaminer. I tillegg bør dere sikre at barnet har gode proteinkilder i kosten fra fisk, kjøtt, egg. Kalsiumtilskudd kan dere gi hvis barnet ikke får i seg 600 mg kalsium fra plantemelken. I tillegg vil jeg anbefale 2,5 ml tran og 5 ml sana-sol/biovit/Nycopluss multi vitamin tilskudd.

 

Mvh
Rut Anne Thomassen
Klinisk ernæringsfysiolog

Hvor mye Nutramigen skal vår datter på 6 mnd ha, og kan jeg lage de kalde drikkeoppskriftene med Nutramigen nå eller vente til hun er eldre?

Hei igjen,   Aller først kan vi rette opp i en misforståelse. Datteren din har nok... Les mer

Hei, Vår datter på 6 måneder har muligens laktoseintoleranse. Vi har sammen med helsestasjonen kommet frem til at vi skal prøve Nutramigen en stund for å se om hun blir bedre. Jeg ser at hun skal ha rundt 500-600 ml, 2-3 måltider.. Slik som vi har det i dag blir det 4 måltider med morsmelkerstatning, og 3 måltider med fast føde. Hun drikker da ikke 230 ml til hvert måltid, gjør det da noe om det er flere måltider? Også så jeg på oppskrifter med Nutramigen, kan jeg lage alle kalde drikke oppskriftene med nutramigen nå? Eller bør jeg vente til hun er eldre? Frøken blid

Hei igjen,

 

Aller først kan vi rette opp i en misforståelse. Datteren din har nok ikkelaktoseintoleranse, men muligens kumelkproteinallergi. Vedlaktoseintoleranse mangler/har man for lavt nivå av laktase i tarmen.Laktase er et enzym som spalter laktose = melkesukker i tarmen. Det erytterst sjelden at et barn på 6 mnd har denne tilstanden.Ved en kumelkproteinallergi er det proteinet (ikke melkesukkeret=laktose)man reagerer på og ved mistanke om dette kan det være hensiktsmessig å se ombarnet blir kvitt sine symptomer ved å forsøke Nutramigen.Som du selv skriver anbefales 500-600 ml tilskuddsblanding i døgnet.Tilskuddsblanding metter og dersom mengden blir større kan denne lettfortrenge annen mat barnet får, som feks jernberiket grøt.Akkurat hvor mange måltider du tilbyr barnet ditt og hvor mye hun tar tilhvert måltid, spiller mindre rolle. Det du beskriver at du gir høres heltgreit ut. Det viktigste er at hun får 500-600 ml Nutramigen daglig ogjernberiket grøt, middagsmat og frukt.Du kan bruke Nutramigen i oppskrifter, i stedet for vanlig melk, i drikkerog i matlaging, der det er hensiktsmessig.

 

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen

Hege Berg-Jensen

Klinisk ernæringsfysiolog

Jeg har en datter på 7,5 mnd med kraftig melkeallergi og som reagerer på egg. Bør hun få Nutramigen 2 i tillegg til morsmelk + fast føde?

Hei igjen, Ja, her var det flere spørsmål. Det er ikke så greit når man får forskjellig informasjon... Les mer

Hei! Jeg har en datter på 7,5 mnd som har en kraftig melkeallergi og som også reagerer på egg. Jeg har derfor gått på melk/eggfri kost i et par mnd nå, siden jeg fullammet frem til 6 mnd. Jeg har fått med meg Nutramigen 2 hjem av barnelege, og også fått Nutramigen på blå resept, men jeg får utrolig mye forskjellig informasjon fra fastlege, barnelege og helsestasjon i forhold til hva min datter nå trenger av tilskudd... Jeg har lyst at hun skal få alt hun trenger av næringsstoffer, og derfor håper jeg du kan gi meg et par råd. Det første jeg får ulik informasjon om, er hvorvidt hun bør få Nutramigen 2 i tillegg til morsmelk fra meg + fast føde? Hun får i dag grøt (Enago og Sinlac, prøver å gå gradvis over til Enago), grønnsaksmos/fruktmos og litt middag. Hun har brukt lang tid på tilvenning, så det er mest grøt + grønnsaker/frukt vi får i henne. Er det tilstrekkelig med morsmelk i tillegg til denne faste føden, eller er det sånn at hun må få Nutramigen i tillegg? Jeg prøver også å få samlet opp nok morsmelk i fryseren til at vi gradvis kan gå over til Nutramigen 2 i stede for morsmelk, slik at jeg kan tilvenne henne smaken og etterhvert la MME ta over for ammingen. Skal hun da følge den anbefalte dosen som står på pakken? Altså 2-3 måltider med Nutramigen per døgn, i tillegg til faste måltider? Og er det det samme om hun får den anbefalte mengden (7 måleskeier) blandet inn i mat eller som drikke? Det siste jeg lurer på er om hun bør få tilskudd av vitaminer ut over tran/vitamin D. Hun får i dag den anbefalte mengden tran, altså 5 ml. Mia

Hei igjen,

Ja, her var det flere spørsmål. Det er ikke så greit når man får forskjellig informasjon fra helsepersonell, så jeg håper at jeg kan besvare dine spørsmål på en grei måte:
 

1. Om jeg forstår deg rett, så får din datter nå både grøtmåltider, middagsmat, frukt-og grønnsakmos og morsmelk. Så lenge du bruker melkefrie grøttyper som er tilsatt vitaminer og mineraler (slik både Sinlac og Enago er), gir variert middagsmat, frukt og morsmelk, så tenker jeg at det er i tråd med det som anbefales. Da vil du av ernæringsmessige hensyn ikke nødvendigvis trenge å bruke Nutramigen 2 DHA i tillegg.
 

Når det er sagt kan det likevel være hensiktsmessig å bruke noe av denne for å tilvenne henne smaken, slik at hun har en tilskuddsblanding hun liker den dagen du ønsker å slutte å amme. Det anbefales å fortsette å gi et alternativ til melk frem til barnet er minst 3 år, for å sikre optimal vekst og vektoppgang. Dersom det er vanskelig med tilvenning til smaken kan du starte med å blande litt pulver inn i grøt eller fruktmos.
 

2. Når du slutter å amme kan du gjerne følge mengdeanbefalingen for de ulike alderstrinn som står på pakken. Av ernæringshensyn spiller det i utgangspunktet ingen rolle hvorvidt hun får Nutramigenpulveret som drikke eller tilsatt maten, men som jeg allerede var inne på, så kan det være lurt at hun har en drikkeerstatning til melk. Om hun ikke har det øker sjansen for at det gis mer sukkerrike drikker, som feks saft eller juice, som ikke anbefales å gi for mye av.
 

3. Du bør fortsette med tran, som nå. Dersom hun får grøter som beskrevet og etterhvert drikker Nutramigen er det ikke nødvendig med annet vitamin/mineraltilskudd. Dersom hun etterhvert ikke får Nutramigen og du feks går over til brød i stedet for grøter, kan det være aktuelt med feks kalsium. Det går eventuelt an å ta en blodprøve på et senere tidspunkt for å avdekke et eventuelt behov for tilskudd.
 

Håper dette var mer oppklarende enn forvirrende!

 

Med vennlig hilsen
Hege Berg-Jensen

Hva bør vi vurdere med tanke på overgang fra Nutramigen 1 til Nutramigen 2?

Hei igjen, i annet levehalvår bør barnet gradvis vennes til en variert kost ved bruk av... Les mer

Ang. overgang fra Nutramigen 1 til Nutramigen 2. Jeg har en gutt på 4 mnd og 3 uker med melkeallergi og refluks. Han er en stor gutt som nå veier 8,4 kg og er 70 cm lang. Av mat får han Nutramigen 1, hirsegrøt (laget på Nutramigen) med fruktmos til frokost og kvelds og grønnsaksmos til middag (ispedd litt Nutramigen). Vann til måltider med fast føde. Hva bør vi vurdere med tanke på overgang til Nutramigen 2? Er det mengden fast føde han får ila døgnet? Eller er det størrelsen på barnet? Eller noe helt annet? "Fra ca. 6 måneder" er litt uklart for meg. Jeg har ikke fått tilfredsstillende svar fra lege eller helsesøster. Vi har enda ikke etablert kontakt med ernæringsfysiolog. Takk for dine synspunkter! Nina M.

Hei igjen,
i annet levehalvår bør barnet gradvis vennes til en variert kost ved bruk av forskjellige matvarer og retter. Jernberiket grøt anbefales til 1-2 måltider per dag. For å sikre et balansert inntak av næringsstoffer kan du variere mellom grøten du nå bruker (med Nutramigen), og feks Sinlacgrøt fra Nestle, som er melkefri og beriket med vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Etter hvert kan potet/grønnsaker suppleres med moset kjøtt og fisk. Moset frukt og bær kan gjerne gis. Spedbarnsmat bør vanligvis ikke tilsettes sukker eller salt.

Du har en stor gutt, men det er ikke nødvendig å gå over til Nutramigen 2 lipil før han er ca 6 måneder. Hvor mye Nutramigen 2 lipil et barn drikker vil variere, men fra ca 6 mnd alder vil det være naturlig med et inntak på 500-700 ml, litt avhengig av hva barnet ditt ellers får. Ellers bør du gi tran, som anbefales alle spedbarn fra 4 ukers alder. Forøvrig vises til "Anbefalinger for spedbarnsernæring" fra Helsedirektoratet. Lykke til!

 

Med vennlig hilsen
Hege Berg-Jensen
Klinisk ernæringsfysiolog

Hva bør vi vurdere med tanke på overgang fra Nutramigen 1 til Nutramigen 2?

Hei igjen, Dersom det dreier seg om en reaksjon på kumelkprotein, så tror jeg du vil se en rask... Les mer

Hei Jeg har i dag vært hos legen med min datter på 3 1/2 mnd. Hun har i en uke hatt hyppig, gul og tynn avføring. Noen ganger med slim. Legen mente dette ikke var diaré, men en mulig allergi/reaksjon på kumelk. Hun anbefalte oss derfor å prøve en morsmelkerstatning som var fri for kumelk. Min datter har fått erstatning siden fødselen. Jeg kjøpte Nutramigen fra fødselen på apoteket. Når kan vi forvente å se en eventuell forbedring? I og med at hun er så liten og smaksløkene ikke er ferdig utviklet har vi gått rett på full dose med Nutramigen istedenfor sakte tilvenning i tillegg til Hipp erstatning som vi til vanlig bruker. Dette har så langt i dag gått fint. Marit Frey (Vilde)

Hei igjen,

Dersom det dreier seg om en reaksjon på kumelkprotein, så tror jeg du vil se en rask bedring når hun får full "dose" Nutramigen. Om hun ikke blir fin i løpet av få dager bør du oppsøke legen igjen, eventuelt forsøke Nutramigen AA, der proteinet er fullstendig nedbrutt.  

 

Med vennlig hilsen
Hege Berg-Jensen
Klinisk ernæringsfysiolog

Har ein gut på 1 år som drikk ca 120 ml x 3 pr dag med Nutramigen 2. Kor lenge bør vi fortsette med dette?

Hei igjen, Jeg synes det er mest fornuftig å fortsette med Nutramigen 2, anbefaler det minst frem... Les mer

Har ein gut på 1 år som drikk ca 120 ml x 3 pr dag med Nutramigen 2. Kor lenge bør vi fortsette med dette? Når vi var på kontroll (ca 10 mnd) blei det så vidt nemnt Havremelk med ekstra kalsium. Kan han gå over på dette, eller bør vi fortsette med Nutramigen? Kosthold elles er hirsegraut, havregraut, glutenfritt brød med leverpostei, frukt, grønsaker og diverse middager. Er veldig glad i mat. Ingrid

Hei igjen,

Jeg synes det er mest fornuftig å fortsette med Nutramigen 2, anbefaler det minst frem til 3 års alder. Da vil du sikre tilførselen av vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Havredrikk inneholder lite næringsstoffer. Av plantedrikkene er sojadrikk å foretrekke fremfor de andre da den er mest lik melk i næringsinnhold. Rismelk anbefales ikke til små barn.

 

Med vennlig hilsen
Hege Berg-Jensen

Vi bruker Nutramigen 1. Kan man blande ferdig melka å sette i kjøleskapet for så å varme det opp når babyen skal ha mat?

Hei igjen! Det anbefales og bare lage i stand ett måltid av gangen, da den ferdig lagede... Les mer

Hei. Vi bruker nå Nutramigen 1 å jeg lurer på om man kan blande ferdig melka å sette i kjøleskapet for så å varme det opp når babyen skal ha mat? Nina

Hei igjen!

Det anbefales og bare lage i stand ett måltid av gangen, da den ferdig lagede morsmelkerstatningen raskt kan forderves. Den skal brukes innen 2 timer. Kast eventuelle rester.
Forøvrig anbefales at du leser brosjyren "Fra diagnose til smaksporsjoner", som du finner her på nettsiden. Lykke til!

 

Med vennlig hilsen
Hege Berg-Jensen