Ingen barn liker å være annerledes eller føle seg holdt utenfor. Som foreldre til et barn med melkeallergi kan det av og til være litt skummelt å sende barnet i bursdagsselskaper og andre sosiale begivenheter. Hvordan kan man bekymre seg mindre slik at barnet kan ta del i det sosiale livet? Nedenfor finner du noen råd som det kan være verdt å følge.

Øvelse gjør mester  

Barn lærer tidlig å ta ansvar selv. Begynn hjemme i eget kjøkken med å inkludere barnet i matlagingen. Gode forberedelser og god opplæring hjemmefra gjør barnet mer forberedt til å unngå kumelkproteiner også utenfor hjemmet.

Vær positiv  

Ikke del dine egne bekymringer med barnet, men forsøk å være løsningsorientert. Det kan også være viktig å fokusere på hyggelige aktiviteter som ikke inkluderer mat.

Det meste av mat kan dessuten lages uten melk, og det finnes en rekke melkefrie oppskrifter

Send med barnet allergivennlig snacks  

Undersøk på forhånd hva som serveres dit barnet skal, og send gjerne med melkefrie alternativer. Forslag til hva som kan medbringes kan være: oppkuttet frukt og grønnsaker med dip, popcorn, kjeks uten melk og små sandwicher. Send det med i egne små matbokser slik at faren for kontaminasjon er liten. 

Ta kontakt i forkant  

Ta på forhånd kontakt med de som inviterer slik at du får informert om betydningen av at barnet ikke får i seg noe som inneholder kumelkproteiner. Du kan lese mer om det å informere andre om melkeallergien under Hvem bør vite om barnets melkeallergi.

Norges Astma og allergiforbund har også lagt ut en del informasjon og råd med hensyn til melkeallergi på sine nettsider. 

Still spørsmål  

Forhør deg med de som inviterer i forkant både i forhold til hvilke planer de har og hva som eventuelt skal serveres. Jo mer du vet om hva som skal skje, dess enklere er det å planlegge hvordan barnet kan bli ivaretatt på en god måte, slik at det kan være med på de samme aktivitetene som alle andre.

Referanser:

  1. Kids with Food Allergies. Potential Food Allergens in Preschool and School Activities www.kidswithfoodallergies.org/media/Potential-Food-Allergens-in-Preschool-Daycare-Activities-Crafts.pdf (accessed August 2017).