Å ha omsorg for et barn med melkeallergi kan være utfordrende. Det kan virke som det er mye nytt å sette seg inn i, men for de aller fleste lærer man seg ganske raskt hvordan melkeallergien kan håndteres på en god måte. Ansvaret kan også bringe fram mange ulike følelser, og det er like viktig å håndtere egne følelser som å håndtere barnets allergiske symptomer.

Ved skolealder har de fleste vokst av seg melkeallergien og barnet kan gå tilbake til et vanlig kosthold.1-3 Inntil da er det viktig å tenke positivt å fokusere på barnets utvikling. Videre følger noen noen råd som kan være nyttige:

La måltidene bli en positiv opplevelse  

Fortsett gjerne ammingen etter at barnet har fått diagnosen melkeallergi. Hos noe barn vil symptomene bli bedre hvis moren fjerner kumelkprodukter fra eget kosthold så lenge hun fremdeles ammer.

Dersom barnet delvis ammes, men trenger en morsmelkerstatning i tillegg, anbefaler legen ofte at barnet får en høygradig hydrolysert morsmelkerstatning (spesialnæring), slik som Nutramigen®.

Overgang til fast føde er en viktig milepæl i barnets liv. Det kan imidlertid være utfordrende for mødre som ammer og selv stå på en kumelkproteinfri diett samtidig som barnet introduseres for fast føde. Husk at både lege og klinisk ernæringsfysiolog vil kunne svare på eventuelle spørsmål du måtte ha. Du finner også en del nyttig informasjon om overgang til fast føde på sidene om melkefritt kosthold, inkludert melkefrie oppskrifter.

Skaff deg mest mulig kunnskap om melkeallergi

Det er ikke uvanlig å av og til få en følelse av frustrasjon og bekymring over manglende kontroll, men det hjelper å sette seg inn i hva melkeallergi er og hva det innebærer. Helsesykepleier, lege eller klinisk ernæringsfysiolog vil kunne svare på eventuelle spørsmål. Bruk gjerne litt tid på å gå gjennom vanlige spørsmål om melkeallergi som ofte stilles her på nettsiden eller send spørsmålet direkte til vår kliniske ernæringsfysiolog.

Kontakt lege dersom du er bekymret for barnets helse eller hvis du har noen spørsmål.

Jo bedre forberedt du er, dess bedre og enklere er det å håndtere barnets melkeallergi. Kunnskap og ideer vil gjøre hverdagen enklere og mer avslappet i forhold til barnets diagnose.
På siden Å leve med melkeallergi finner du flere gode forslag til hvordan hverdagen kan bli enklere.

Ta godt vare på deg selv

  • Fysisk aktivitet er alltid positivt
  • Ta vare på deg selv, gjør noe hyggelig eller ta deg en liten lur, når barnet sover
  • Dersom du har flere barn, kan litt alenetid med hvert av barna være fint
  • Spis og lev sunt
  • Yoga og mindfullnes gjør godt for kroppen
  • Søk hjelp og støtte hos andre ved behov
  • Ta deg tid til å være sammen med venner

Du trenger ikke gjøre alt på en gang. Det kan være lurt å “ta et skritt av gangen”.

Gled deg over de små ting i hverdagen

Det kan være utfordrende å ha et barn med melkeallergi, spesielt dersom barnets symptomer fremdeles er tilstede. Det er menneskelig å innimellom føle frustrasjon, men positive tanker hjelper som oftest.

Referanser:

1. Host A. Ann Allergy Asthma Immunol 2002;89(Suppl):33-37.
2. Santos A et al. Pediatr Allergy Immunol 2010;21:1127-1134.
3. Canani R et al. J Pediatr 2013;163:771-777.