Melkeallergi og laktoseintoleranse er ikke det samme, men tilstandene forveksles ofte da begge er forårsaket av melk og de har mange av de samme tegnene og symptomene. Disse omfatter problemer med mating og fordøyelsen, slik som luft i magen, diaré, oppblåsthet, magesmerter og kramper, rumling i magen og kvalme. Da melkeallergi involverer immunsystemet, kan barn som er allergiske mot kumelkproteiner også få allergiske symptomer slik som kløende utslett, hvesing, rennende nese og/eller hoste. Dette forekommer ikke ved laktoseintoleranse, da laktoseintoleranse ikke involverer immunsystemet.

Ved laktoseintoleranse klarer ikke fordøyelsessystemet å bryte ned laktose, som er det sukkeret som finnes i melk. I stedet for å bli brutt ned og tatt opp i kroppen, blir laktosen værende i tarmen og gir symptomer på laktoseintoleranse. For eksempel kan bakterier omdanne laktosen til syrer og gasser som fører til ubehag. Laktoseintoleransen kan være forbigående, f.eks. etter et utbrudd av magevirus, og i slike tilfeller vil vanligvis laktoseintoleransen gå over av seg selv i løpet av kort tid. Noen ganger kan laktoseintoleransen vare livet ut, for eksempel hvis barnet er født med såkalt primær laktoseintoleranse eller hos barn som utvikler det når de blir eldre. Laktoseintoleranse forårsaket av en arvelig genetisk feil (såkalt primær laktasemangel) oppstår vanligvis ikke før i 2-3 års alderen.1

En annen forskjell er at ved melkeallergi så vil kun en liten mengde kumelkprotein utløse en allergisk reaksjon hos barnet. Mange personer med laktoseintoleranse derimot, tåler alt som inneholder kumelkproteiner og kan ofte tåle små mengder laktose.

Melkeallergi

Laktoseintoleranse

En allergisk reaksjon mot proteiner i kumelk.

Kroppen klarer ikke å bryte ned melkesukker (laktose).

Den vanligste matallergien hos barn under 3 år2.

Ikke vanlig før i 2-3 års alderen1.

Involverer immunsystemet.

Involverer ikke immunsystemet.

Kan ha symptomer i fordøyelsessystemet, huden og luftveiene.

Symptomer kun i fordøyelsessystemet, slik som diaré. Symptomer omfatter ikke hud og luftveier.

En liten mengde kumelkproteiner kan gi en allergisk reaksjon.

Kan ofte tolerere en liten mengde laktose. Kumelkproteiner gir ingen allergiske reaksjoner.

 

Kontakt legen hvis du fremdeles er usikker på forskjellen mellom melkeallergi og laktoseintoleranse og hvilken av disse to diagnosene barnet ditt har fått.

Referanser:

1. Heyman MB. Pediatrics 2006;118:1279-1286.
2. Koletzko S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012;55:221-229