Det er helt naturlig at spedbarn gråter. Noen nyfødte gråter imidlertid høyere og lengre enn andre, selv om de ikke er sultne, trette eller trenger ny bleie. Disse gråteepisodene kan skyldes kolikk.

Hva er kolikk?

Opptil 30 % av alle spedbarn har kolikk,1 som kjennetegnes av kraftig gråt uten kjent årsak. Kolikk hos spedbarn har en tendens til å følge følgende mønster: kraftig gråt i 3 eller flere timer per dag (vanligvis om kvelden), minst 3 dager i uken over en periode på minst 3 uker.

Symptomer på kolikk kan være at barnet trekker knærne opp mot magen, går opp i bro, spenner armer og bein, har luftavgang og oppblåst mage. Ved kolikk starter dette, samt utrøstelig gråt, vanligvis noen få uker etter fødselen og går vanligvis over av seg selv i 4-6 månedersalderen.2

Kolikk og melkeallergi

Kolikk kan være et tegn på melkeallergi. Kolikklignende symptomer kan oppstå som en forsinket reaksjon i løpet av timer eller flere dager etter inntak av mat som inneholder kumelkproteiner.3 Spedbarn med melkeallergi kan ha en rekke forskjellige symptomer, og kolikk er kun en av dem. 3,4 Andre symptomer omfatter hudreaksjoner og høyfeberlignende symptomer.

Andre årsaker til kolikk?

Spesialistene er ikke sikre på hva som forårsaker kolikk eller hvorfor noen barn får det og andre ikke, men det finnes noen teorier. For eksempel tror man at kolikk kan skyldes fordøyelsesproblemer, luftsmerter eller at kolikk er en ekstrem form for normal gråt.2 Kolikk kan også være forbundet med refluks (gastroøsofageal refluks – GØRS).5

Hva kan jeg gjøre for å berolige barnet?

Enkelte symptomer, f.eks. kolikk forårsaket av melkeallergi, kan forsvinne innen 48 timer etter å ha byttet til en hypoallergen morsmelkerstatning.

Tiltakene nedenfor kan være nyttige for å berolige et barn med kolikk. Husk at barn reagerer forskjellig. Du må kanskje prøve flere forskjellige teknikker før du finner den som fungerer best for barnet ditt.

  • Et spedbarn kan føle seg tryggere hvis du svøper eller pakker barnet inn i et tynt, stort teppe. Det ligner litt på omgivelsene i livmoren. Be en lege eller sykepleier om å vise deg hvordan du svøper inn barnet på en måte som gjør at barnet ikke vrir seg løs.
  • Du kan bære barnet i en bæresele på brystet mens du går rundt. Kroppskontakten og bevegelsene virker beroligende. For å gjøre det lettere for barnet å få ut luften i magen, kan du legge det over knærne med magen ned mens du forsiktig masserer barnets rygg.
  • Stødige, rytmiske bevegelser virker beroligende. Vugg barnet mens du gynger i en stol. Du kan også prøve en babygynge eller et barnesete som vibrerer.
  • Prøv å gjenskape de beroligende omgivelsene i livmoren ved å spille rolig musikk, bruk en maskin som avgir hvit støy, en vifte eller et opptak av hjerteslag.
  • Hjelp barnet med å finne hendene, fingrene eller tomlene sine, slik at det kan suge på dem, eller gi barnet en smokk eller en bitering.
  • Masser barnet. Spedbarn er svært glade i hudkontakt. Studier tyder på at spedbarn som masseres jevnlig, gråter mindre og er mindre oppkavede. Spør legen om informasjon om lokale babymassasjekurs.

Rådfør deg med legen eller helsesykepleier hvis du strever med å få roet barnet eller hvis du er bekymret for barnets helse.

Referanser:

1. Patient. Baby colic https://patient.info/health/baby-colic-leaflet (accessed October 2017).
2. NHS Choices. Colic. www.nhs.uk/Conditions/Colic/Pages/Introduction.aspx (accessed August 2017).
3. Venter C et al. Clin Trans Allergy 2013;3:23.
4. Koletzko S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012;55:221-229.
5. Fiocchi A et al. World Allergy Organ J 2010;3:57-161.